A PARLAGFŰ ÁRTALMAIRÓL

Az allergiás megbetegedés korunk NÉPBETEGSÉGE. Ezek közül az allergiás nátha vagy szénanátha emelkedik ki, melynek legfőbb kiváltója a PARLAGFŰ. E növény pollenjeit a légáramlás a település egész területén szétszórja. Egyetlen parlagfű 8 milliárd virágporszemet is képes termelni.
Az allergiás tünetek a parlagfű virágzási időszakában – júliustól októberig – jelentkeznek a betegeknél. Két fő klinikai megjelenési formája van: az egyik a szénanátha, a másik az asztma bronchiale.
Tünetek:
– erős orrfolyás,
– tüsszögés,
– orr-, szem-, garat-, fülviszketés,
– könnyezés,
– rohamokban jelentkező nehézlégzés.
Ezek a tünetek azon túl, hogy igen kellemetlenek és rendkívül rossz közérzetet okoznak a munkavégzésben is zavarják a beteget.

A BETEG HOVÁ FORDULJON?
A tünetek jelentkezése esetén gyógykezelés céljából forduljon orvoshoz! Attól függően, hogy melyik tünet együttes van előtérben, az orr-, fül-, gégészeti vagy tüdőgyógyászati kivizsgálás szükséges. A legfontosabb feladat a MEGELŐZÉS, mivel jelenleg olyan gyógyszer nincs, amely ezt a betegséget gyógyítaná, illetve véglegesen megszüntetné.
A betegség megelőzhető az allergiát okozó tényező megszüntetésével, a parlagfű irtásával.

HOL TALÁLHATÓ A PARLAGFŰ?
Bárhol, de elsősorban a legmostohább körülmények között lévő talajon, a beépítetlen, elhanyagolt építési területeken, a gondozatlan parkokban és egyéb gyepes területeken, a közművek és utak mentén, zártkertek parlagon hagyott részein és az elhanyagolt, nem művelt mezőgazdasági területeken.

IRTÁSA, VISSZASZORÍTÁSA HOGYAN TÖRTÉNJEN?
A parlagfüvet virágzás – július közepe – előtt, az időjárástól függően a szükséges gyakorisággal végzett kaszálással, kapálással, gyomlálással kell irtani. A parkokban és egyéb területen a gyep jó kondícióban tartása - trágyázás, öntözés, kaszálás - nehezíti e veszélyes gyomnövény elszaporodását. A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében - elsősorban mezőgazdasági területen – a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya (6000 Kecskemét, Halasi út 36.; tel: 76/795-680) szakvéleménye az irányadó.
A parlagfű KÖTELEZŐ irtását az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény, és helyi rendelet mondja ki.

Ezúton kérjük a község lakosságát, hogy mindannyiunk egészségének védelme érdekében, aktív közreműködésével irtsa és állítsa meg a parlagfű terjedését!FELHÍVÁS
PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉSRE

I. IRTSA A PARLAGFÜVET SAJÁT KÖRNYEZETÉBEN, INGATLANÁN!

A parlagfű KÖTELEZŐ irtását az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény, a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet és a települési köztisztasággal, a zöldterület és parkfenntartással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 17/2004. (IV. 30.) sz. helyi rendelet mondja ki. A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.
A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztóit a törvény szerint 15 ezer Ft-tól 150 millió Ft-ig terjedő növényvédelmi bírság megfizetésével sújthatja a hatóság! A bírság ismételten is kiszabható!
Figyelem! A már virágzó parlagfűvel való érintkezés veszélyes, allergiás megbetegedést okozhat! A parlagfüvet virágzás előtt – július közepe – az időjárástól függően a szükséges gyakorisággal végzett kaszálással, kapálással, gyomlálással kell irtani.
A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében – elsősorban mezőgazdasági területen – a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya (6000 Kecskemét, Halasi út 36.; tel: 76/795-680) szakvéleménye az irányadó.

II. TEGYE SZÓVÁ!

Amennyiben saját környezetében a parlagfű megjelenését észleli, kérjük, hogy figyelmeztesse a tulajdonost, vagy tájékoztassa hivatalunkat a helyszín meghatározásával az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Ballószögi Polgármesteri Hivatal, Rákóczi út 15.; tel.: 06/76-573-0222017.05.26.       Nyomtatóbarát változat